Belim lukom protiv raka pluća

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su unosili beli luk dva ili više puta nedeljno imali smanjen rizik od karcinoma pluća za čak 44 odsto, dok je rizik kod pušača bio umanjen za 30 odsto.

Namirnica koju mnogi znaju i prepoznaju po neprijatnom mirisu pokazala se kao važan borac protiv karcinoma pluća. Naime, studija koja je objavljena u časopisu Cancer Prevention Research potvrdila je pozitivan uticaj belog luka u prevenciji i smanjenju rizika od te opake bolesti, inače jednog od najčešćih uzroka smrtnosti muškaraca i žena u svetu.

Istraživanje sprovedeno na 5.976 ispitanika u Kini, u periodu od 2003. do 2010. godine, zasnivalo se na podacima sakupljenim kroz intervjue s ispitanicima koji su odgovarali na pitanja o ishrani, svojim prehrambenim navikama i načinu života, uključujući i učestalost unosa belog luka. Tokom ispitivanja obraćala se pažnja na to da li su učesnici u studiji pušači ili ne, iz razloga što je konzumacija cigareta jedan od dokazanih mogućih uzročnika raka na plućima.

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su unosili beli luk dva ili više puta nedeljno imali smanjen rizik od karcinoma pluća za čak 44 odsto, dok je rizik kod pušača bio umanjen za 30 odsto. Autori studije zato su zaključili da redovan unos te namirnice, u zavisnosti od količine, može da ima preventivni uticaj na karcinoma pluća.

Share.

About Author

Leave A Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *